Naujienos

Plenero parodos pristatymas „Genius loci – Vietos matymas 2016“

Per savaitę Rietave sukurtų tapybos, fotografijos ir kraštovaizdžio architektūros plenero darbų paroda maloniai priglausta ir eksponuojama nuo 2016 m. rugpjūčio 19 d. Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejuje.

Atrodytų, tradicinis tapybos, fotografijos ir kraštovaizdžio architektūros pleneras, kurio pradžia ir ištakos – plenerai nuo 2005 m. Edouard‘o François André kurtuose parkuose; tradicinė programa, tradicinė darbų ir diskusijų tema. Tradicinis Lietuvos miestas, 2014 m. tai buvo Anykščiai, 2015 m. – Rokiškis, dabar – Rietavas.

Ir kartu – skirtinga vietos dvasia (lot. genius loci). Skirtingas vietos gamtos ir sociumo, krašto būdas. Skirtingos vietos klimatinės sąlygos, skirtingas žemės veidas. Vakarų Žemaičių plynaukštės Jūros upės slėnumos glaudžia senąjį Rietavą, kunigaikščių Oginskių paveldą, žemaitiškas paslaptis, kilnias kraštiečių mintis ir intencijas. Visa tai norisi atrasti, pažinti, išgirsti, sustabdyti foto aparato objektyve, pieštuku pabrėžtame eskize, teptuko potėpiu paskleista spalva, kraštovaizdžio architekto nubrėžta vandens telkinio kranto linija, plane pažymėtu medžio „spuogu“. 

Rietavo kraštovaizdis ir oro sąlygos formavo potyrių, pajautų, pagaučių tėkmę. Ar pavyko tapytojams užčiuopti ir atskleisti žemaitiško kraštovaizdžio ir žemaitiškos būties spalvas? Ar pamatė jie lietingos padangės apglobtus tolius ir Žemaičių aukštumos kalvyno vakarinių pašlaičių bangavimą, senojo dvaro parko ir mūrų alsavimą? Ar pavyko kraštovaizdžio architektams pasiūlyti rietaviškiams ir jų svečiams tinkamą senojo parko puoselėjimo kryptį, naujojo Jūros slėnio ar lankų parko su nauju tvenkiniu viziją, urbanistinės sanklodos raidos įžvalgas?

Plenero savaitės darbuose dalyvavo tapytojai Aldona Dobrovolskienė, Viktoras Binkis ir Valdemar Stupak, fotografas Ričardas Šileika, kraštovaizdžio architektai Indra Bieliūnaitė, Goda Characiejienė, Vaiva Deveikienė, Karolis  Grušas, Egidijus Vidrinskas, Steponas Deveikis, iš dalies Žydrūnė Stuopelytė.

„Mūsų darbus Jums, mieli parodos lankytojai, vertinti. Darbuose atpažinsite Rietavo genius loci (vietos dvasią) arba tai, kaip Rietavą ir jo apylinkes pamatė prašalaičiai, trumpam atlėkę į Rietavą, kunigaikščių šlovės miestą, kupiną polėkio ir nerimasties“, – taip per parodos atidarymą kalbėjo plenero vadovė Vaiva Deveikienė.

 „Esame dėkingi visiems sutiktiems Rietavo ir apylinkių žmonėms, o ypač plenero dalyvius maloniai ir supratingai sutikusiems Rietavo savivaldybės merui Antanui Černeckiui, savivaldybės administracijos vadovui Vytautui Dičiūnui ir darbuotojams, Rietavo turizmo ir verslo informacijos centrui ir jo vadovei Laimai Dockevičienei, Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejaus direktoriui Vytui Rutkauskui,  Žemaitijos kolegijos vadovei Almai Lengvenienei, ekskursijos po Lopaičių archeologinio kraštovaizdžio kompleksą gidui Kaziui Praerui ir daugeliui kitų, padėjusių mums pajusti vietos dvasią ir pamatyti kilnų miestą“, – mintimis dalijosi išvykstantys iš Rietavo plenero dalyviai.

LKAS informacinė tarnyba, 2016-08-20  

 

Ankstesnės naujienos

Dailės, fotografijos ir kraštovaizdžio pleneras "Genius loci - Vietos matymas" Rietave 2016-08-16 Dailės, fotografijos ir kraštovaizdžio pleneras "Genius loci - Vietos matymas" Rietave
"Dešimt tapybos, fotografijos ir kraštovaizdžio architektūros plenero „Genius loci – Vietos matymas 2016“ dalyvių dešimčiai dienų įsikūrė Rietave. Savivaldybės administracijos, Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejaus, reorganizuojamos Žemaitijos kolegijos, Rietavo turizmo ir verslo informacijos centro dėmesio apsupti plenero dalyviai pabandys užmegzti diskursą su Rietavo miesto ir savivaldybės bendruomene, ieškos esminių vietos estetikos ir kultūrinio tapatumo, istorinių tradicijų ženklų, teiks savo įžvalgas ir pasiūlymus dėl Rietavo kraštovaizdžio puoselėjimo, viešųjų erdvių raiškos"  - Vaiva Deveikienė
Plačiau
Reglamentuojama profesija – kas tai? 2016-06-11 Reglamentuojama profesija – kas tai?
Išsilavinimas ir nuolatinis tobulėjimas atneša ne tik asmeninę, bet ir visuotinę naudą. Įsivaizduokime, jog baigėte medicinos mokslus Lietuvoje, tačiau norėtumėte trumpam išvykti į kitą Europos Sąjungos šalį ir pagilinti savo darbo įgūdžius. Norint įgyvendinti šį užmojį turite žinoti, jog Jūsų įgytą išsilavinimą turi pripažinti kitos ES šalies institucijos. Tačiau vien pagalvojus apie jų gausą gali dingti noras
 
Plačiau