Naujienos / Kvietimai

Kvietimas teikti paraiškas „Parama verslo kūrimui ir plėtrai“

Pagal priemonės Lietuvos Kaimo plėtros 2007-2013 metų programos 3 kryptį „Gyvenimo kokybė kaimo vietovėse ir kaimo ekonomikos įvairinimas. Paraiškų teikimo trukmė nuo 2008-10-01 iki 2008-11-28.

Pagal priemonę „Parama verslo kūrimui ir plėtrai“ remiamos šios 2 veiklos sritys:

  1. Parama teikiama ne žemės ūkio srities veiklai, įskaitant paslaugas, amatus ir amatų centrų kūrimą (pelno siekiančius projektus).
  2. Parama teikiama produktų, nepatenkančių į Europos Bendrijos steigimo sutarties I priedą (priedas pridedamas), nedidelės apimties gamybai.

Planuojantiems pasinaudoti parama pagal šią priemonę būtina atidžiai išsianalizuoti pagal šią priemonę neremtinų veiklų sąrašą.

Galimi pareiškėjai

Pareiškėjai gali būti skirstomi į tris kategorijas:

  1. Kaime veikiančios labai mažos įmonės – jos paramos gali kreiptis savo veiklos plėtrai, gerinimui.
  2. Ne jaunesnis kaip 18 m. fizinis asmuo (nepaisant to, ar jis gyvena mieste, ar kaime), paramos siekiantis tam, kad galėtų įkurti naują labai mažą įmonę kaime. Šiuo atveju paramą gaus nebe fizinis asmuo (įmonės steigėjas), o naujai įkurta įmonė.
  3. Fizinis asmuo, gyvenantis kaime ne trumpiau kaip 2 pastaruosius metus, paramos siekiantis individualaus verslo plėtrai, vykdomai pagal verslo liudijimą ar individualios veiklos pažymą (nesteigiant įmonės).   

Labai maža įmonė (mikroįmonė) – savarankiška įmonė, kurioje dirba mažiau kaip 10 samdomų darbuotojų ir kurios metinės pajamos ir (arba) įmonės balanse nurodyto turto vertė neviršija 7 mln. Lt.

Pagal pirmąją veiklos sritį paramos gali kreiptis labai maža įmonė, taip pat  kaimo gyventojas, užsiimantis ne žemės ūkio veikla ir turintis Nuolatinio Lietuvos gyventojo individualiosios veiklos, numatytos projekte, vykdymo pažymą ar verslo liudijimą. Pagal antrąją veiklos sritį parama teikiama jau veikiančiai labai mažai įmonei.

Pareiškėjas, prašantis paramos pagal šią priemonę, arba atitinkamas darbuotojas (labai mažų įmonių steigimo ar veiklos skatinimo atvejais) privalo turėti kompetenciją ir patirtį toje ne žemės ūkio veiklos srityje, kurioje prašo paramos, arba iki projekto įgyvendinimo pabaigos išklausyti verslumo ugdymo kursus. Taip pat pareiškėjas turi tvarkyti finansinę apskaitą ir vykdyti finansinę atskaitomybę naudojant dvejybinių įrašų registravimo būdą.

Tinkamos finansuoti išlaidos ir paramos dydis

Pagal abi veiklos sritis finansuojama iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Paramos dydis vienam projektui diferencijuojamas pagal pareiškėjo pobūdį: didžiausia paramos suma vienam projektui – iki 690 560 Lt, kai paramos gavėjas  yra labai maža įmonė, ir iki 138 112 Lt, kai paramos gavėjas yra kaimo gyventojas, besikreipiantis paramos individualiojo verslo plėtrai (nesteigiant įmonės).

Pagal šią priemonę gali būti finansuojama projekte numatytai veiklai vykdyti skirtų gamybinių ir kitų būtinų pastatų ir statinių statyba ir rekonstrukcija, įskaitant statybinių medžiagų įsigijimą ir darbus ūkio būdu; naujos technikos ir įrangos, įskaitant kompiuterinę ir programinę įrangą, transporto priemones, skirtos projekto reikmėms, įsigijimas; verslo infrastruktūros projekto įgyvendinimo vietoje kūrimas; interneto svetainės sukūrimas; bendrosios išlaidos.

Plačiau apie šios Priemonės paramos teikimo sąlygas ir finansavimo tvarką – 2008 m. kovo 15  d. Žemės ūkio ministro įsakymu Nr. 3D-144 patvirtintose įgyvendinimo taisyklėse (pridedame) http://www.zum.lt/zumn/lt/teisine-informacija/isakymai/3929/.

VšĮ „Rietavo verslo informacijos centras“ yra Žemės ūkio ministerijos akredituota institucija, teikianti konsultavimo paslaugas projektų rengimo ir administravimo klausimais, todėl verslo plano ir paraiškos parengimo išlaidas bus galima įtraukti į projekto biudžetą ir, projektui gavus finansavimą, šios išlaidos bus kompensuotos iš projekto lėšų.

VšĮ „Rietavo verslo informacijos centras“ siūlo Jums padėti parengti verslo planą ir paraišką priemonės „Parama verslo kūrimui ir plėtrai” paramai gauti.

Dėl detalesnės informacijos prašome teirautis tel. 8 448 68228, 8 620 62124 arba el.paštu direktore@rietavovic.lt.

Ankstesnės naujienos