Naujienos / Kvietimai

MITA kviečia viešąjį sektorių atsiverti inovacijoms: skelbia kvietimą į antrąją „GovTech“ iššūkių seriją

Inovacijoms vis giliau skverbiantis į įvairias sritis, ne išimtis tampa ir viešasis sektorius. Siekdama paskatinti greitesnį inovacijų diegimą, pernai Lietuvoje startavo „GovTech“ laboratorija, veikianti Mokslo, inovacijų ir technologijų  agentūroje (MITA). Ši laboratorija kviečia viešojo sektoriaus institucijas teikti iššūkius antrajai „Iššūkių serijai“, o startuolius ir smulkųjį verslą įsitraukti į inovatyvių sprendimų kūrimą.

„Iššūkių serijos“ – greitesnis institucijų kelias į inovacijas

„GovTech“ laboratorijos tikslas – skatinti inovacijų pritaikymą viešajame sektoriuje ir inovatyvių sprendimų kūrimą versle. Šiam tikslui įgyvendinti organizuojama „Iššūkių serija“ – procesas, kurio  metu viešojo sektoriaus institucijos registruoja savo problemas ar trukdžius, kuriuos norėtų išspręsti pasitelkiant inovacijas. Savo ruožtu, startuolių, smulkiojo verslo ir visuomenės atstovai stengiasi atrasti naujus viešojo sektoriaus iššūkių sprendimo būdus.

Lietuvos kontekste „GovTech“ laboratorijos veiklos modelis yra inovatyvus ir remiasi gerąja užsienio praktika. Kitose šalyse veikiančių GovTech iniciatyvų (pvz. Škotijoje, Australijoje, Lenkijoje) rezultatai atskleidžia, jog institucijos naudodamos „Iššūkių serijos“ modelį gali greitai rasti inovatyvų technologinį sprendimą, kurio nėra rinkoje, ir tai padaryti greičiau nei naudodamos standartinius pirkimų būdus.

„GovTech“ laboratorija yra išskirtinis Lietuvoje vystomas projektas, kuris siekia pokyčių viešajame sektoriuje, įtraukdamas startuolius, inovatorius, technologijų kūrėjus  į naujų produktų kūrimą. Džiaugiamės, kad jau pernai pelnęs ir Europos politikos inovacijų apdovanojimą, šis projektas padeda spręsti viešojo sektoriaus iššūkius“, – teigia MITA l.e.p. direktorius Gintas Kimtys.

Galimybės verslui užsitikrinti bendradarbiavimą su viešuoju sektoriumi bei komercializuoti savo sprendimą

Pirmoji serija „Iššūkių serija“ užbaigta itin sėkmingai. Pagrindinis pirmosios iššūkių serijos dalyvis, „Lietuvos bankas“, privataus sektoriaus komandoms iškėlė iššūkį sukurti išmaniojo reguliavimo technologijų (angl. RegTech) sprendimą. Ši inovacija leistų finansų rinkos dalyviams palengvinti ataskaitų teikimo  procesą. Idėjas iššūkio sprendimui teikė tiek lietuvių, tiek tarptautinės komandos, o dviejų geriausių idėjų savininkai „Columbus Lietuva“ ir „Peekdata“ bendromis jėgomis „Lietuvos bankui“ sukūrė veikiantį prototipą. „Lietuvos banko“ pavyzdys rodo, kad viešasis sektorius vis aktyviau siekia diegti inovacijas, bendradarbiauti su verslu bei gerinti teikiamų paslaugų kokybę.

„GovTech“ laboratorijos pirmoji iššūkių serija yra įrodymas, kad viešojo sektoriaus institucijos nori ir gali tapti inovatyvesnės – tereikia tam suteikti tinkamas sąlygas. Nors inovacijų diegimo procesas gali atrodyti ilgas ir reikalaujantis daug pastangų, tačiau „GovTech“ laboratorija pasiruošusi parodyti, kad idėjas paversti inovacijoms gali būti daug paprasčiau nei įsivaizduojama,“ – teigia „GovTech“ laboratorijos projekto vadovė Arūnė Matelytė.

„Iššūkių serija“ taip pat atveria naują rinką ir privataus sektoriaus atstovams. Startuoliams ir technologijų kūrėjams suteikiamos galimybės išbandyti bei tobulinti kuriamus sprendimus, o sėkmės atveju – juos komercializuoti ir žengti žingsnį į daug potencialo turinčią “GovTech” rinką.

„Iššūkių serija 2.0“  kviečia teikti iššūkius ir kurti inovatyvius sprendimus

Neseniai startavus jau antrajai „Iššūkių serijai“, viešojo sektoriaus institucijos yra kviečiamos teikti savo iššūkius. Tai galima padaryti iki balandžio 24 d. - visą reikiamą informaciją ir iššūkio pildymo formą galima rasti kvietime. Papildomos konsultacijos teikiamos kvietime nurodytais kontaktais.

Inovacijas kuriančios komandos (startuoliai, smulkus ir vidutinis verslas bei kiti inovacijų kūrėjai) kviečiamos sekti naujienas, susijusias su „Iššūkių serija 2.0“. Kvietimai teikti sprendimus viešojo sektoriaus iššūkiams planuojami gegužės pradžioje.

Ankstesnės naujienos

Seminaras „Vietos gamybos žemės ūkio ir maisto produktų vartojimo didinimas plėtojant trumpąsias maisto tiekimo grandines ir formuojant vietos maisto sistemas savivaldybių lygiu” 2019-11-11 / Kvietimai Seminaras „Vietos gamybos žemės ūkio ir maisto produktų vartojimo didinimas plėtojant trumpąsias maisto tiekimo grandines ir formuojant vietos maisto sistemas savivaldybių lygiu”
Informuojame, kad 2019 m. lapkričio 14 d. nuo 13.00 - 16.40 val. Rietavo turizmo ir verslo informacijos centre vyks žinių perdavimo seminaras „Vietos gamybos žemės ūkio ir maisto produktų vartojimo didinimas plėtojant trumpąsias maisto tiekimo grandines ir formuojant vietos maisto sistemas savivaldybių lygiu”. Susitikimo metu bus ieškoma sprendimų, kurie sudarytų palankias sąlygas vietos maisto produktams dominuoti vietos rinkoje, kalbama apie ūkininkų produkcijos konkurencingumo stiprinimą. Susipažinsime su kitų ES šalių gerąja patirtimi ir finansinėmis paramomis, skirtomis palaikyti vietos maisto gamintojus.
Plačiau
Švedijos, Vokietijos, Lenkijos ir Lietuvos kūrėjų trumpametražinių filmų peržiūros ir diskusijos 2019-10-17 / Kvietimai Švedijos, Vokietijos, Lenkijos ir Lietuvos kūrėjų trumpametražinių filmų peržiūros ir diskusijos
Pirmą kartą Rietave vyks Švedijos, Vokietijos, Lenkijos ir Lietuvių kūrėjų trumpametražinių filmų peržiūros! Neprasleiskite progos 2019 m. spalio 21 d. 15.00 val. atvykti į Rietavo savivaldybės kultūros centro mažąją salę ir pasinerti į kino kultūrą. Renginio metu galėsite išvysti kiek neįprastus (netradicinius) filmus, susipažinti su kitais filmų entuziastais ar kūrėjais bei atrasti naujų kontaktų.
Plačiau
Vartotojams atsakingas verslas 2019-10-02 / Kvietimai Vartotojams atsakingas verslas

Nacionalinė vartotojų konfederacija siūlo Jums susipažinti su Vartotojams atsakingo verslo sertifikavimo (toliau-VAV) programa, kuri suteikia galimybę Jūsų įmonei tapti VAV ženklo naudotoju.

Plačiau