Naujienos / Turizmo informacija

Kelionių organizatoriams leista už neįvykusią kelionę pinigus grąžinti per 6 mėnesius

Seimas ypatingos skubos tvarka priėmė Turizmo įstatymo ir Civilinio kodekso pataisas (projektai Nr. XIIIP-4694(2), Nr. XIIIP-4693(2), kurios leis kelionių organizatoriams už neįvykusią turistinę kelionę pinigus turistams grąžinti ne vėliau kaip per 6 mėnesius (iki šiol buvo taikomas 14 dienų terminas). Ši nuostata galios turistams tuo atveju, jei jie nepasirinks įstatyme įtvirtintų kelionių kuponų.

Priimtomis naujomis nuostatomis taip pat bus suteikiama galimybė kelionių organizatoriams, patyrusiems sunkumų dėl COVID-19 situacijos, siūlyti turistams alternatyvą – kuponą, kurio vertė turės būti ne mažesnė nei už neįvykusią kelionę sumokėtą pinigų sumą.

Tokiu būdu, pasak pasiūlymų iniciatorių, siekiama išsaugoti turizmo verslą ir keliautojų lėšas, kad turistai neprarastų už keliones sumokėtų pinigų, o kelionių organizatoriai galėtų išsaugoti darbo vietas, išvengtų bankroto ar nemokumo atvejų.

„Kelionių organizatoriai turi rimtų finansinių ir administravimo iššūkių, nes didžioji dalis turistų reikalauja grąžinti pinigus už keliones, už neįvykusias keliones, o šie jau yra sumokėti faktiniams paslaugų teikėjams užsienyje, tai yra apgyvendinimo, transporto ir pramogų teikėjams. Todėl kelionių organizatoriams perkeliama pernelyg didelė rizika, susijusi tiek su pareiga grąžinti pinigus, tiek su pareiga grąžinti pinigus nustatytais terminais per 14 dienų“, – anksčiau yra pažymėjęs laikinai ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Priimtais pakeitimais nutarta įtvirtinti alternatyvų būdą atsiskaityti su turistais už neįvykusias keliones ir jiems pasiūlyti papildomų paslaugų už nemažesnę kainą. Kupono, kuris galios 12 mėnesių, sąlygos bus apibrėžtos Turizmo įstatyme. Būsimai kupono kelionei bus taikomos tos pačios kelionių organizatoriaus prievolių užtikrinimo sąlygos, kokios taikomos, jeigu už būsimą kelionę turistas būtų sumokėjęs savo lėšomis. Turistui nepanaudojus kupono per 12 mėn., kelionių organizatorius privalės grąžinti turisto sumokėtus pinigus per 14 dienų nuo kupono galiojimo termino pabaigos.

Kaip skelbia Ekonomikos ir inovacijų ministerija, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos duomenimis, bendras Lietuvoje veikiančių kelionių organizatorių skaičius yra 252, iš jų 116 užsiima išvykstamuoju turizmu, 40 – vietiniu turizmu, 96 – tik atvykstamuoju turizmu.

Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro vyriausiasis specialistas
Rimas Rudaitis
Tel. (8 5)  239 6132, el. p. rimas.rudaitis@lrs.lt

Ankstesnės naujienos

Miestas, į kurį pažiūrėti „neužpučiamos šviesos stebuklo“ žmonės plūdo iš visos Žemaitijos 2019-07-16 / Turizmo informacija Miestas, į kurį pažiūrėti „neužpučiamos šviesos stebuklo“ žmonės plūdo iš visos Žemaitijos
Šimtamečiais klevais ir liepomis apsuptame parke stovėjo didingi rūmai – buvusio kunigaikščio Oginskio rezidencija. Per daugelį metų dvarvietėje pasikeitė kelios Oginskių kartos. Čia gyveno aristokratų tėvai, seneliai, proseneliai. Vieta pritraukdavo Lietuvos ir Lenkijos didikus, Sankt Peterburgo aukštuomenę. Paskutinis Oginskis buvo turtingiausias žmogus visoje Lietuvoje.
Plačiau
Iššūkis – „Surink Lietuvą“ 2018-07-11 / Turizmo informacija Iššūkis – „Surink Lietuvą“
Mėgsti keliauti ir ieškai naujų iššūkių? Jei taip, turim tau bei tavo draugams puikią idėją! Liepos 12 d. startuoja projektas, sujungęs visas 60 savivaldybių, „Surink Lietuvą”, kurio esmė Lietuvos šimtmečio proga, paskatinti žmones ne tik keliauti po savo kraštą, tačiau ir pažinti kiekvieną jo lopinėlį. Koks viso to tikslas? Ogi, kiekviename aplankytame krašte gausi puikią galimybę įsigyti to krašto formos magnetuką, surinkus visas 60 dalių - sujungti jas į vieną visumą - Lietuvos žemėlapį!
Plačiau