Naujienos / Verslo informacija

Elniai - tik akims paganyti

Verslo žinios apie Rietavo savivaldybės verslus:

Daugėdų kaime, Rietavo savivaldybėje, pravažiuojančiųjų žvilgsnius patraukia šalia kelio esančiuose aptvaruose iš žolės kyšantys įstabūs ragai, o neretai ir iš arti galima pamatyti visą išdidžių elnių bandą. Miškininkyste užsiimantis verslininkas Karolis Preibys maždaug prieš dvejus metus nusipirko apie 20 elnių, patinėlį parsivežė iš Škotijos, šiandien daugiau nei 60 ha užimančiuose aptvaruose su visa veisline banda jų jau apie 100.

„Liko tėvuko laisva nederlinga žemė – iš jos nieko nepeši, tad su kolega sugalvojom auginti elnius. Pats 20 metų esu medžiotojas, stebiu gamtą, tos patirties užtenka, o ir elnius prižiūrėti nesunku, tai laukiniai gyvuliai. Visą žiemą jie būna lauke, daugiausia miškelyje. Atvežu jiems šienainio, cukrinių runkelių, grūdų, o rudenį elniai labiausiai mėgsta obuolius, kurių tonomis atveža kaimo gyventojai“, - sako Karolis Preibys, elnyno savininkas.

Pasak jo, tai ganėtinai brangus malonumas. Įsigyti patelę kainuoja apie 1000 EUR, o už patinėlį gali tekti pakloti nuo 2500 EUR iki 9000 EUR. Turint elnyną yra būtina įsirengti pastatą selekcijai. „Patys elniai nėra tokie brangūs kaip aptvarai, darbas. Manau, iš viso jau esu investavęs apie 600 000 Lt. Kol kas anoks čia verslas, tik vieni nuostoliai, o ateityje bus matyti“, - svarsto p. Preibys.

Kol kas elnynas naudos neduoda, vis dar dauginama banda, o ir apmokestinti prie aptvaro besibūriuojančiųjų ir laukiniais gyvūnais besigėrinčiųjų verslininkas tikina tikrai neketinąs. Ponas Preibys mano, kad ateityje dalį elnių parduos veislynams, kitą dalį mėsos perdirbėjams. Tačiau skaičiuojama, kad bandą reikėtų išplėsti iki 400 -500, o tai užtruks dar mažiausiai trejus metus.

„Jei žadi mėsą pardavinėti po kelerių metų, dabar net nėra reikalo galvos sukti, juo labiau kad mėsos kainos per metus keičiasi po 3 kartus. Mūsų medžiotojų būrelis prieš pustrečių metų už elnienos kilogramą gavo 17 Lt, o pernai skerdiena bekainavo vos 7 Lt. Tokiu atveju turėtum skerdieną tonomis pardavinėti, kad uždirbtum. Jei ateityje planuosiu parduoti skerdieną, pirkėjų žiūrėsiu užsienyje, kur didesnė paklausa ir didesnės kainos“, - planuoja p. Preibys.

Prieš dešimt metų įkurtai Elnių augintojų asociacijai šiuo metu priklauso apie 20 narių, o Aplinkos ministerijos duomenimis, iš viso Lietuvoje jau yra apie 50 elnių augintojų. Tačiau didesnė jų dalis augina tik po keletą elnių nedideliuose aptvaruose.

„Jeigu aptvaras užima iki 10 ha – tai tik žaidimas. Verslu galima laikyti, kai auginama apie 1000 elnių, o teritorijoja siekia 100 ha. Lietuvoje daugiausia yra nedidelių aptvarų, ir elnynus pavadinčiau šeimos versliuku“, - teigia Valdas Danilevičius, Elnių augintojų asociacijos prezidentas.

Jo teigimu, mėsą parduoti Lietuvos perdirbėjams nelabai yra galimybių – per maži skerdienos kiekiai, o ir perdirbėjai neturi atskirų cechų. Norint skerdieną vežti į užsienį vėlgi reikėtų didesnio kiekio, tad dažniausiai elniena keliauja į restoranus. Neretai elnių augintojai, anot p. Danilevičiaus, patys turi savo kavines.

Verslo žinių informacija

2008 09 09

 

Ankstesnės naujienos