Naujienos / Verslo informacija

Trys ūkininkės pasiryžo atgaivinti avininkystę

Šiuo metu Lietuvoje avininkystė yra tik šalutinis ūkininkų verslas, o prieš keletą metų bandymai steigti kooperatyvą ir įrengti skerdyklą baigėsi nesėkme. Tačiau dar vieno mėginimo rimtai imasi trys Žemaitijos ūkininkės.

Trys Rietavo savivaldybės ir Telšių rajono ūkininkės, suvienijusios pajėgas, avininkystę nori padaryti rimtu verslu. Iš mažo avių ūkio menka nauda, o rimtesnius avių augintojų siekius varžo dideli reikalavimai.

Rietavo verslo centre atėjusios rekomendacijų, kur parduoti vilnas, ir susitikusios ūkininkės užsidegė idėja suvienyti ūkius ir rimtai imtis avininkystės. Moterys nori ne tik auginti avis skerdienai, bet užsiimti ir mėsos perdirbimu, galbūt atidaryti specializuotą parduotuvę, įkurti kavinę ir taip sukurti didesnę pridėtinę vertę. Tačiau norint skersti avis būtina turėti nors nedidelę skerdyklą, o joms keliami tokie pat reikalavimai kaip ir stambioms skerdykloms.

Telšių rajono ūkininkė Raimonda fon Bėrs (Raimonda von Beers) pasakoja, kad vežti avis į kitą skerdyklą, po to dar į išpjaustymo cechą būtų pernelyg didelės sąnaudos. Pasistatyti ir įsirengti skerdyklą kainuotų apie 5 mln. Lt. Todėl ūkininkės ieško būdų kaip būtų galima gauti valstybės arba ES paramą.

Kita Rietavo savivaldybės ūkininkė Gražina Rževuskienė sako, kad nei paskatinimo, nei pritarimo kooperatyvo steigimui nesulaukė, netgi negauna pakankamai informacijos, o teisininkai ir atkalbinėja, sakydami, kad lietuviai nesugeba susikooperuoti.

Lietuvos avių augintojų asociacija norą stiprinti avių ūkius vadina gražia iniciatyva, tačiau primena, kad bandymas prieš keletą metų steigti kooperatyvą Ukmergėje nepasiteisino – produkcijos savikaina aukšta, o poreikis Lietuvoje nedidelis. 2006 m. pavasarį įregistruotas žemės ūkio kooperatyvas „Lietuviška aviena“ veiklos taip ir nepradėjo.

Apie tai, kad mažoms skerdykloms keliami pernelyg dideli reikalavimai ir galbūt labiau verta derintis prie esamų skerdyklų kalba Juozapas Mikutis, Lietuvos avių augintojų asociacijos pirmininkas. Jo teigimu, kad ūkis normaliai išsilaikytų, būtina auginti apie 3000 avių , o didesniems skerdienos kiekiams reikėtų ieškoti galimybių mėsą išvežti į kitas šalis.

Šiuo metu asociacija vienija apie 80 avių augintojų, didžioji jų dalis turi šalutinius verslus.

Verslo žinių informacija,

2008 09 11

Ankstesnės naujienos