Naujienos / Verslo informacija

Verslo patikrinimų kokybei tobulinti – naujas įrankis

Ekonomikos ir inovacijų ministerija sukūrė internetinį verslo apklausų įrankį, kuris padės priežiūros institucijoms gauti grįžtamąjį ryšį ir tobulinti vykdomų verslo patikrinimų kokybę. Šiandien šį naują įrankį ministrė Aušrinė Armonaitė pristatė nuotoliniame susitikime su verslo priežiūros institucijų atstovais.

„Nors kasmet verslas sulaukia vis mažiau patikrinimų, pernai fiksavome suprastėjusį verslo požiūrį į priežiūros institucijų veiklą. Suprantame, kad verslas pavargęs nuo pandemijos sukelto neapibrėžtumo, todėl turi daug lūkesčių ir nori lengvesnių, aiškesnių taisyklių ir procedūrų. Norime keisti situaciją iš esmės ir užmegzti dialogą su verslo atstovais, kad galėtume priimti geriausius sprendimus dėl veiklos tobulinimo. Siekiame, kad verslas priežiūros institucijas priimtų kaip patarėjus ir pagalbininkus, o ne baudėjus“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Paprastas naudoti priežiūros institucijų patikrinimų apklausos įrankis PIPA suteikia galimybę verslui greitai ir anonimiškai įvertinti priežiūros institucijų atliktus patikrinimus.  Visi respondentų atsakymai bus saugomi bendroje duomenų bazėje, o tai leis lanksčiai analizuoti duomenis įvairiais vertinimo aspektais.

Todėl institucijos nuo šiol galės įsivertinti patikrinimo organizavimo, patikrinimo metu teikiamų konsultacijų ir taikomų priemonių kokybę, o identifikavus problemas ieškoti sprendimų veiklos tobulinimui. PIPA taip pat padės įvertinti verslui tenkančią patikrinimų naštą.

Kasmetinės verslo apklausos duomenimis, 2021 m. priežiūros institucijų veiklą labai gerai arba gerai įvertino 66 proc. verslo atstovų, nors 2020 m. – 82 proc.  Tačiau pernai sumažėjo priežiūros institucijų atliekamų patikrinimų – jų sulaukė tik kas ketvirtas (25 proc.) apklausoje dalyvavęs ūkio subjektas. 2020 m. šis skaičius siekė 29 proc., o palyginimui 2017 m.  – net 55 proc. Stebima tendencija, kai apie būsimą patikrinimą verslas informuojamas vis mažiau – neinformuotų įmonių procentas pernai išaugo iki 42 proc.  (2000 m. jis siekė 39 proc., o 2017 m . – 35 proc.).

2021 m. spalio 27 d.–lapkričio 26 d. vykusios apklausos metu apklausta daugiau kaip 1000 įmonių visoje Lietuvoje. Įmonės vertintos pagal keturis kriterijus: veiklos pobūdį, subjekto dydį, veiklos vykdymo vietą ir trukmę. Šios kasmetinės apklausos tikslas – ištirti verslo nuomonę apie priežiūros institucijų veiklą, bendrą informuotumo lygį apie įgyvendinamas ir taikomas verslo priežiūros priemones, įvertinti patikrinimų ir reguliavimo naštos tendencijas, identifikuoti priežiūros institucijų veiklos ir licencijavimo proceso trūkumus.

Verslui draugiškesnė aplinka bei nuspėjama ir prognozuojama priežiūros institucijų veikla yra vienas iš Ekonomikos ir inovacijų ministerijos prioritetų.

Informacijos šaltinis - Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Ankstesnės naujienos

Individualią veiklą vykdantiems asmenims INVEGA teikia iki 70 proc. kompensacijas už su patalpų nuoma ir jų eksploatavimu susijusias išlaidas 2021-09-08 / Verslo informacija Individualią veiklą vykdantiems asmenims INVEGA teikia iki 70 proc. kompensacijas už su patalpų nuoma ir jų eksploatavimu susijusias išlaidas
Nuo 2021 m. rugsėjo mėn. 06 d. smulkieji prekybininkai, dirbantys pagal individualios veiklos pažymas ar verslo liudijimą ir nuomojamose patalpose vykdantys individualią veiklą, kuri buvo įtraukta į antrojo karantino metu ribotų ir netiesiogiai ribotų ūkinių veiklų sąrašą, gali teikti paraišką nacionalinei plėtros įstaigai „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) ir gauti iki 70 proc. kompensaciją už su patalpų nuoma ir kt.
Plačiau
Vebinaras " Naujos įmokos statytojams už infrastruktūrą 2021-03-17 / Verslo informacija Vebinaras " Naujos įmokos statytojams už infrastruktūrą
Kovo 25 d. 13-16 val. vyks vebinaras „Naujos įmokos statytojams už infrastruktūrą“. Jei planuojate statybas turite puikią progą išgirsti apie 2021 m. įsigaliojusį  Savivaldybių infrastruktūros plėtros įstatymą, kurio pagrindu nustatyta ne tik nauja įmoka visiems, kurie planuoja statyti, bet nustatyta tvarka, kaip turi būti sudaromos sutartys dėl savivaldybių infrastruktūros įrengimo.
Plačiau