Žirgų konkūro varžybos tarptautinio Mykolo Oginskio festivalio taurei laimėti

01 rugsėjo
  • Vieta: Mykolo Oginskio žirgyno stadionas (Parko g. 1, Plungė)
  • Pradžia: 2019-09-01
  • Laikas: 10:00
NEMOKAMAS RENGINYS

Informacija

ŽIRGŲ KONKŪRO VARŽYBOS TARPTAUTINIO MYKOLO OGINSKIO FESTIVALIO TAUREI LAIMĖTI, 2019 M. RUGSĖJO 01 D., SEKMADIENĮ, MYKOLO OGINSKIO ŽIRGYNO STADIONE.

Kunigaikščiai Oginskiai, siekdami išsaugoti ir populiarinti XIX a. baigiančius išnykti žemaitukų veislės žirgelius, pradėjo rengti žemės ūkio parodas, kurių paviljonuose vietiniai gyventojai pristatydavo plačią gamą naminės produkcijos – nuo rankdarbių iki žemės ūkio naudmenų ir, žinoma, su meile užaugintų žemaitukų. Savininkai, užauginę ir išpuoselėję buvusius lietuvių karo žirgus – ištverminguosius žemaitukus, nelikdavo nepastebėti: gaudavo ne tik piniginį prizą, bet ir būdavo apdovanojami specialiai žemės ūkio parodoms sukurtu medaliu. Tokį medalį (išlikusį vienintelį Lietuvoje) prieš keletą metų plungiškė Janina Juodeikienė padovanojo Žemaičių dailės muziejui.

Šiandien drąsiai galima tvirtinti, jog Oginskiai, saugodami lietuviškos veislės žemaitukus, daug nusipelnė padėdami išlaikyti pasaulinę bioįvairovę – tiek istorine, kultūrine, tiek selekcine ir ekonomine prasmėmis.

Tradicijos tęsiamos: festivalio metu organizuojamas žirgų konkūras Tarptautinio Mykolo Oginskio festivalio taurei laimėti. Tai devintosios varžybos, kuriose dalyvauja stipriausi raiteliai iš visos Lietuvos, pasiruošę varžytis dėl prizinių vietų. Konkūro varžybos – ne tik azartas, bet ir neišpasakyto grožio reginys: energija, temperamentu, jėga švytintys sportinių veislių žirgai (tarp kurių ir trakėnai, turintys žemaitukų kraujo) ir jų šuolius meistriškai valdantys raiteliai žiūrovams suteikia daug gerų emocijų.

Šios tradicijos puoselėtojos ir organizatorės – jojimo sporto klubo „Rafaella“ prezidentė Genutė Šakienė, žirgų sporto mylėtoja Judita Stankutė. Žirgų konkūro varžybose joms kasmet nuoširdžiai talkina Žemaičių dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja Danutė Rimeikytė.

Renginio trukmė: 0 val. 00 min.
Darys atidaromos iki renginio likus: 0 val. 00 min.

Vaikai įleidžiami nemokamai: Taip (iki 6 metų)
Leidžiama fotografuoti, filmuoti: Taip
Renginio organizatorius: Žemaičių dailės muziejus