Naujienos

"EmPaci" projekto partneriai pristato pirmąjį darbo vaisių

Norint kurti dalyvaujamąjį biudžetą, reikia žinoti, kokioje padėtyje esame

Po ilgo ir nuoseklaus darbo projekto „Dalyvaujamojo biudžeto įgalinimas Baltijos jūros regione“ (angl. Empowering Participatory Budget in the Baltic Sea Region, EmPaci) partneriai (vieni iš jų yra Rietavo savivaldybės administracija bei Rietavo turizmo ir verslo informacijos centras) pristato pirmąjį darbo vaisių – Status Quo analizę.

Ji pateikia įžvalgas apie dabartinę piliečių dalyvavimo situaciją tiek bendrai, tiek konkrečiai dalyvaujamajame biudžete (DB). Ši analizė koncentruojasi ties EmPaci projekto šalimis partnerėmis – Suomija, Vokietija, Latvija, Lietuva, Lenkija ir Rusija, bei Danija, Estija ir Švedija.

Analizėje pristatomi trumpi šių šalių aprašymai, piliečių dalyvavimo ir DB definicijos, sėkmingi DB projektai bei potencialios kliūtys ir dalyvaujamojo biudžeto naudojimo skatinimo šiose šalyse būdai. Taip pat šioje Status Quo ataskaitoje yra pateikiama informacija apie savivaldybes, rajonus ir planavimo regionus, kuriuose EmPaci projekto partneriai planuoja įgyvendinti ar atnaujinti dalyvaujamojo biudžeto praktikas.

EmPaci projekto DB pilotinėms versijoms buvo pasirinktos devynios vietovės: Lahtis (Suomija), Butcovas (Vokietija), Vidžemės planavimo regionas (Latvija), Rietavas ir Telšiai (Lietuva), Bielsko-Biala (Lenkija), Moskovskaya Zostava/ Sankt Peterburgo Maskvos regionas, Suoyarvi miesto tipo gyvenvietė Karelijos Respublikoje ir Gatčinos rajono savivaldybė Leningrado regione (Rusija).

Šios vietovės gan stipriai skiriasi savo aplinka, finansinėmis galimybėmis, gyventojų charakteristika ir teisinėmis sistemomis. Joms taip pat priskiriamos skirtingos pradinės DB įgyvendinimo stadijos – nuo pradinės iki kelių sėkmingai įgyvendintų ciklų. Todėl visos vietovės patiria skirtingus iššūkius, tokius kaip darbo pradžios ir darbo tęstinumo kliūtys.

„Jeigu padaryti šią informaciją, žinias ir naudingas praktikas viešai prieinamomis, suinteresuotuosios šalys galėtų rasti savo regionui ar savivaldybei pritaikomos inspiracijos. Klausimai, kaip kad „Kaip dalyvaujamasis biudžetas galėtų atrodyti mūsų savivaldybėje?“ ar „Ką mes galėtume pakeisti, tam kad pagerintume dalyvaujamojo biudžeto procesą?“, yra vizijos kūrimo pamatai. Būtent dėl šios priežąsties šis dokumentas siekia sukurti gebėjimus įgyvendinti dalyvaujamąjį biudžetą Baltijos jūros regione”, – rašo projekto partneriai.

„Status Quo“ analizė yra tik vienas iš pirmųjų „EmPaci“ projekto rezultatų. Netrukus, artimiausiais mėnesiais, planuojama paskelbti kitą medžiagą:

DB gerųjų praktikų gidą (angl. A guidebook PB Blueprint): bus išanalizuoti sėkmingi DB projektai ir pristatytos geriausios praktikos, taip pat ir už BSR ribų;

DB prieigų vadovas ir aprašymai (ang. Guide and description of the PB approaches) (pvz. vietiniai pritaikymai);

vadovas praktikams, kaip įgyvendinti DB (angl. Guidebook for practitioners on how to implement PB);

Viešojo biudžeto sudarymo priemonės funkcijų matrica (angl. Public Budgeting Tool Feature Matrix) su interaktyviomis atrankos ir filtravimo galimybėmis;

Interaktyvus vadovas ir įvairi mokymų medžiaga (angl. Online Manual and different Training materials) DB organizatorių ir edukacinių veiklų palaikymui;

Komunikacijos ir sklaidos planas (KSP) (ang. Communication and Dissemination Plan (CDP)), skirtas geriau suprasti, kaip organizuoti šiuos procesus.

Tinklapyje www.empaci.eu galima sužinoti daugiau apie projektą ir naujausius nacionalinių partnerių, dalyvaujančių projekte, rezultatus ar socialines ataskaitas.

DB yra demokratiškas sprendimų priėmimo procesas, kuriame dalyvauja paprasti žmonės rengiant ir priimant savivaldybės ar valstybės biudžetą. Baltijos jūros regione tik kelios savivaldybės reguliariai taiko DB procesą.

Projekto EmPaci informacija

Luisella Planeta Leoni nuotrauka iš Pixabay

Ankstesnės naujienos

„VEIK RIETAVE“ konferencijos akimirkos 2019-07-26 „VEIK RIETAVE“ konferencijos akimirkos
Vykdant projektą „VEIK RIETAVE“, Nr. 08.6.1-ESFA-V-911-08-0005, finansuojamo Europos Socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis, 2019 m. liepos 24 d. Rietavo turizmo ir verslo informacijos centre vyko „VEIK RIETAVE“ konferencija.
Plačiau
Beieškant žaliųjų sprendimų 2017-10-26 Beieškant žaliųjų sprendimų
Projekto CO2 mažinimas logistikoje (LCL – Low Carbon Logistic) susitikimas
2017 m. spalio 25 d. Rietavo savivaldybės administracija ir Rietavo turizmo ir verslo informacijos centras organizavo susitikimą, kurio tikslas buvo aptarti galimus veiksmus rengiant ir įgyvendinant CO2 mažinimo logistikoje koncepciją ir aptarti kaip galima būtų optimizuoti prekių gabenimą Rietave, ypač pristatant jas viešojo sektoriaus įstaigoms Rietavo mieste.
Plačiau
Ar prie trijų regionų prisijungs ketvirtas? 2017-09-12 Ar prie trijų regionų prisijungs ketvirtas?
''Trijų regionų – Telšių, Tauragės ir Klaipėdos – savivaldybių merai Rietave aptarė regioninės politikos formavimą po 2020 metų. Pasitarimą pradėjęs Rietavo savivaldybės meras Antanas Černeckis papasakojo apie Rietavo istoriją, iki šių dienų išlikusias ir puoselėjamas kunigaikščių  Oginskių laikų tradicijas ir ateities planus. Kad kolegos šio susitikimo nepamirštų, visi gavo po knygą „Polonezų kelias“. ''
Plačiau
Tarptautinis bendruomenių festivalis „Palanga InterComm 2017“ 2017-09-08 Tarptautinis bendruomenių festivalis „Palanga InterComm 2017“

2017 m. rugsėjo 29-spalio 1 d. Palangoje įvyks trečiasis tarptautinis bendruomenių festivalis „Palanga InterComm 2017“.

Tarptautinis bendruomenių festivalis kiekvienais metais suvienija bendruomenių atstovus ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio šalių – Latvijos, Estijos, Lenkijos, Baltarusijos, Gruzijos, Rusijos. Kviečiame bendruomenes aktyviai registruotis ir dalyvauti jau trečiajame tarptautiniame bendruomenių festivalyje “Palanga InterComm 2017”.

Plačiau