Naujienos / Verslo informacija

Subsidijos prastovų metu nuo sausio 1-osios keičiasi

Seimas priėmė Užimtumo įstatymo pataisas (projektas Nr. XIVP-122(2), pagal kurias nuo 2021 metų pusantro karto didės subsidijos prastovų metu, o darbdaviams neliks pareigos prie darbuotojo atlyginimo prisidėti savo lėšomis. Tokiu būdu siekiama smarkiau padėti verslui ir gyventojams, susidūrusiems su neigiamu Covid-19 plitimo poveikiu dėl Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino.

Naujomis nuostatomis sutarta darbdaviams nuo 2021 metų kompensuoti visą (100 proc.) prastovų metu darbuotojui priskaičiuotą ir išmokamą darbo užmokestį bei padidinti subsidijos darbo užmokesčiui maksimalų dydį iki 1,5 minimaliosios mėnesinės algos dydžio (MMA), t. y. iki 963 eurų.

Didinant paramą nuspręsta griežtinti atsakomybę dėl nustatytų pažeidimų: pagal priimtas pataisas pažeidimo nustatymo atveju darbdavys ne tik turės grąžinti lėšas už konkretų asmenį, tačiau ir 12 mėnesių negalės gauti Užimtumo įstatyme nustatytos paramos.

Iki 2021 metų Užimtumo įstatyme buvo numatyta, kad nustačius didesnę subsidijos darbo užmokesčiui mokėjimo ribą (1,5 MMA) darbdavys privalo prisidėti 30 proc., o kai subsidijos darbo užmokesčiui mokėjimo riba nustatoma vienos MMA dydžio, darbdavys privalo prisidėti 10 proc.

Įstatymo pakeitimais taip pat nuspręsta toliau mokėti darbo paieškos išmoką, tačiau keisis jos gavimo sąlygos. Ši išmoka bus skiriama tik tiems darbuotojams, kurie darbo neteko ne anksčiau kaip 3 mėn. iki ekstremalios situacijos ar karantino paskelbimo. Be to, darbo paieškos išmokos negalės gauti asmenys, kurie turi teisę gauti nedarbo socialinio draudimo išmokas ar kai jos mokėjimo laikotarpis asmens kreipimosi į Užimtumo tarnybą metu nėra pasibaigęs.

Nutraukus karantiną ar ekstremalią situaciją, po 1 mėnesio nutrūks ir šios išmokos mokėjimas. 2021 metais darbo paieškos išmoka sieks 212 eurų per mėnesį.

Kaip skelbia Finansų ministerija, šalies biudžete numatyta apie 573 mln. eurų, skirtų ligos (nedarbingumo) išmokoms, subsidijoms prastovų metu, išmokoms tiek dirbantiems savarankiškai, tiek ir dar ieškantiems darbo. 2021 m. subsidijoms numatyta 180 mln. eurų.

Daugiau informacijos apie Užimtumo tarnybos administruojamas Covid -19 priemones galite pasiskaityti : https://uzt.lt/covid-19/

Lietuvos Respublikos Seimo informacija

Ankstesnės naujienos