Naujienos / Kvietimai

Ūkio ministerija kviečia teikti paraiškas pagal priemonę "Inočekiai LT"

Ūkio ministerija kviečia teikti paraiškas pagal Europos Sąjungos (ES) paramos priemonę „Inočekiai LT“. Nedidelės įmonės arba verslininkai, atitinkantys smulkiojo ir vidutinio verslo subjekto statusą, kaip ir kasmet gali kreiptis dėl paramos inovacijoms diegti ir įsigyti jiems reikalingų paslaugų iš mokslo institucijų. Iš viso šiuo kvietimu bus paskirstyta 7 mln. litų. „Inovaciniai čekiai padeda skatinti žinių pasikeitimą tarp mokslo ir verslo atstovų, komercinti mokslo pasiekimus ir juos pritaikyti versle.

Priemonės populiarumas kasmet vis didėja. Inovaciniai čekiai tampa vis populiaresni ne tik tarp verslo atstovų, bet ir tarp mokslo įstaigų, kurios atlieka verslui reikalingus taikomuosius mokslinius tyrimus, technologinės (eksperimentinės) plėtros paslaugas“, – sako ūkio ministras Evaldas Gustas.

Parama inovaciniais čekiais teikiama taikomiesiems moksliniams tyrimams, technologinės plėtros darbams ir techninių galimybių studijoms. Maksimali vieno projekto vertė yra 20 tūkst. litų. Finansavimo intensyvumas siekia iki 80 proc. prašomos sumos, o likusią dalį, 20 proc. projekto vertės, įmonės turi padengti savo lėšomis.

Per šį kvietimą įmonė inovacinio čekio gali kreiptis vieną kartą. Šiemet atnaujintas paslaugų sąrašas, kuriame verslui siūloma pasirinkti jiems aktualias paslaugas iš daugiau kaip 1800 mokslo institucijų, tarp jų ir kolegijų, siūlomų paslaugų. Paslaugų spektras yra labai platus, apima įvairias sritis: nuo technologijų, gaminių ar paslaugų kūrimo ar tobulinimo įmonėje, techninių galimybių studijų rengimo, produktų maketų, prototipų, pramoninio ir kitokio dizaino sukūrimo iki sudėtingiausių techninių sprendimų. Sąrašas skelbiamas MITA tinklalapyje, adresu http://inocekiai.mita.lt.

Paraiškas galima teikti elektroniniu būdu specialiai sukurtoje interneto svetainėje (http://inocekiai.mita.lt), užpildant elektroninę paraiškos formą. Atspausdintas ir pasirašytas paraiškos originalas su priedais turi būti pateiktas per 5 darbo dienas nuo paraiškos pateikimo adresu: Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA), A.Goštauto g. 12-219, Vilnius.

Paraiškas galima teikti iki š. m. liepos 21 d. 16:00 val. Projektai šiemet bus vertinami trimis etapais: atliekamas administracinis, tinkamumo finansuoti ir naudos ir kokybės vertinimas. Aukštesnis įvertinimas skiriamas projektui, kurio pareiškėjas nėra užmezgęs kontakto su mokslo ir studijų institucija, neturi mokslinių tyrimų ar technologinės plėtros projektų vykdymo patirties (nėra vykdęs MTTP projektų per paskutinius 3 metus). Jeigu pareiškėjams bus skiriami vienodi balai, tuomet projektai bus reitinguojami pagal pasirinktą mokslo ir studijų institucijos teikiamą paslaugą, teikiant prioritetą pirmiausia technologinės plėtros paslaugoms, antra – taikomųjų mokslinių tyrimų paslaugoms, trečia – techninių galimybių studijų paslaugoms.

Projektas turi būti įgyvendinamas ne ilgiau kaip 6 mėn., o veiklas būtina pradėti įgyvendinti per mėnesį nuo sutarties pasirašymo su MITA.

Inovaciniai čekiai Lietuvoje teikiami jau penktus metus iš eilės. Jais jau pasinaudojo apie 600 Lietuvos įmonių. 2012 m. pagal ES paramos priemonę „Inočekiai LT“ buvo gauta 231 paraiška, finansuoti 185 projektai, kuriems skirta 2,5 mln. litų. 2013 m. buvo gautos 228 paraiškos ir skirta 2,5 mln. litų 174 įmonėms.

Šią savaitę pirmą kartą Ūkio ministerija apdovanojo penkias 2013 m. sėkmingiausiai praktiškai inovacinį čekį pritaikiusias įmones. UAB „Vilkas Avia“, besispecializuojanti orlaivių ir su jais susijusių paslaugų srityje, apdovanota už indėlį į inovacijas. UAB „Eneka“, veikianti nuotekų valymo įrenginių gamybos ir pramoninių filtrų prekybos srityse, apdovanota už aktyvų bendradarbiavimą su mokslu. UAB „Paslaugos žemdirbiams“, veiklą vykdanti žemės ūkio produkcijos perdirbimo srityje, apdovanota už darbų tęstinumą. Aukštųjų technologijų įmonė „Lidaris“ apdovanota už jauno verslo dalyvavimą inovacijų plėtroje. AB „Naujasis Kalcitas“ iš Naujosios Akmenės, turinti ilgametę kalkių ir kitų klinties produktų gamybos patirtį, apdovanota už inovacijų plėtrą regione.

Daugiau informacijos apie priemonę „Inočekiai LT“ galite gauti tel. (8 5) 264 4713 arba el. paštu mantas.bieksa@mita.lt.

Daugiau informacijos: Rūta Mikėnienė, Viešųjų ryšių ir protokolo skyrius, Tel. 8 706 64 704, El. p. ruta.mikeniene@ukmin.lt

 

Ankstesnės naujienos