Naujienos / RTVIC pranešimai

Europos tarybos kultūros keliai ir Rietavo sumanymai

2012 gruodžio 6 dieną Vilniuje Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos organizavo seminarą “Europos Tarybos Kultūros keliai - patirtys ir galimybės“. Seminare dalyvavo Rietavo verslo informacijos centro, Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejaus, Rietavo savivaldybės atstovai. Seminaro pranešėjai iš Kultūros ministerijos, Ūkio ministerijos, Europos Tarybos, Europos kultūros kelių instituto pabrėžė, kad kultūros kelių vystymas yra kompleksinė veikla, ir viena svarbiausių prielaidų jiems atsirasti ir sėkmingai funkcionuoti yra bendruomenės dalyvavimas bei partnerystė tarp skirtingų socialinių partnerių.

Europos Tarybos Kultūros keliai pasižymi aukštais standartais – todėl Europoje jų yra tik 24 ir dauguma jų susikoncentravę Viduržiemio jūros regione. Europos Taryba siekia subalansuoti šį netolygų pasiskirstymą.

Seminaro metu buvo pristatyti Europos kultūros keliai, puoselėjantys ir propaguojantys materialų ir nematerialų kultūros paveldą, tokie kaip Europinis Šv. Jokūbo kelias, kelias “Inter Vitis“, kelias „Istoriniai mineralinių vandenų miestai“, Žydų kultūros kelias Europoje. Buvo pristatytas kultūrino turizmo pavyzdys Lietuvoje – „Jono Pauliaus II piligrimų kelias Lietuvoje“. Visi pranešėjai, pristatę šių kelių kūrimo patirtį, pažymėjo tris svarbius kriterijus, kuriais turi remtis kultūros keliai – tai Mokslinis pagrindimas; Bendradarbiavimas/partnerystė; Kelių šalių dalyvavimas. Kaip sakė daugelis pranešėjų, pradėti reikia nuo tyrimo, projekto ir mažo tinklo.

Rietave rugsėjo 18 d. vykusioje konferencijoje „Vietos dvasia: Oginskių kultūros kelias“, kalbėjome apie tai, kaip verslo ir kultūros partnerystė galėtų stiprinti vietovės identitetą, ir užsiminėme apie du kelius „Oginskių kultūros kelią“ ir „Pieno kelią“. Šis seminaras patvirtino, kad rietaviškiai taiko į europinius standartus. Tik labai daug darbo laukia visos Rietavo bendruomenės.

Daugiau informacijos, o taip pat seminaro pranešimus rasite Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos tinklalapyje http://www.kpd.lt/lt/node/2379

Rietavo verslo informacijos centro informacija

Ankstesnės naujienos

2012-12-07 / RTVIC pranešimai Socialinės ekonomikos tema naujame RVIC projekte
Leonardo da Vinči programos partnerystės projekto „SOCIALINĖS EKONOMIKOS ĮGŪDŽIŲ INTEGRAVIMAS Į PROFESINĮ MOKYMĄ“ (Nr. LLP-LdV-PRT-2012-LT-0319) partneriai iš Kroatijos, Turkijos, Lenkijos ir Lietuvos, susirinkę Liubline 2012 m. lapkričio 21-24 dienomis tarėsi kaip praktiškai įdiegti socialinės ekonomikos dalyką į profesinio mokymo mokyklų programas.
Plačiau