Naujienos / RTVIC pranešimai

Projekto "Pietų Baltijos mokymo programa" partnerių susirinkimas ir mokymai "Profesinio mokymo ir ugdymo mobilumo maksimizavimas bendros rinkos sąlygose" Stokholme 2012 m. Gruodžio 12-14 d.

Projekto „Pietų Baltijos mokymo programa“ tikslas stiprinti profesinio mokymo ir ugdymo organizacijų, profesinio mokymo ir ugdymo studentų, verslo sektoriaus tarptautinį bendradarbiavimą tam, kad papildyti darbo rinką įgudusiais jaunais žmonėmis ir užtikrinti jų mobilumą Pietų Baltijos regione.

2012 m. gruodžio 12-14 d. Stokholme, Švedijoje vyko Pietų Baltijos programos projekto „Pietų Baltijos mokymo programa“ partnerių susitikimas bei mokymai „Profesinio mokymo ir ugdymo mobilumo maksimizavimas bendros rinkos sąlygose“.

Partnerių susitikime bei mokymuose dalyvavo ir Rietavo verslo informacijos centro direktorė Laima Dockevičienė ir tarptautinių projektų administratorė Rasa Baliulevičienė.

Partnerių susirinkimo tikslas buvo galutinai suderinti pirmojo bandomojo modelio vykdymo organizacinius ir turinio klausimus. Pirmasis bandomasis modelis vyks 2013 metų sausio 14 – vasario 12 dienomis Rostoke, Vokietijoje. Atrinkti profesinio mokymo mokyklų studentai iš projekto tikslinių regionų iš Lietuvos, Vokietijos ir Švedijos nuo sausio 14 dienos dalyvaus mokymų savaitėje Rostoke. Po mokymų savaitės jie vyks 3 savaitėms atlikti praktikos atrinktose ir suderintose įmonėse. Praktikos metu studentai įgyvendins savo asmeninius projektus, ir tai jiems padės padaryti koučeriai, individualiai dirbantys su kiekvienu studentu ir padedantys jiems pasirengti projektus, juos įgyvendinti ir įvertinti pasiekimus. 3 atrinkti studentai iš Žemaitijos kolegijos atliks praktiką Vokietijos įmonėse ir 2 – Švedijos įmonėse. Lietuvos įmonės sulauks studentų iš Vokietijos. Pasibaigus praktikai, vasario 11 d. vyks rezultatų apibendrinimas ir studentai kartu su koučeriais vėl susirinks Rostoke. Vasario 12 dieną pirmojo bandomojo modelio pasiekimai bus pristatyti Rostoke vyksiančiame tarptautiniame seminare, kuriame, be to, bus kalbama apie profesinio mokymo ir ugdymo sistemas ir situaciją visose projekte dalyvaujančiose šalyse. Projekto metu be šio, vyks dar trys bandomieji modeliai. Trečiasis modelis planuojamas Rietave, 2013 metų rudenį.

Tam, kad sėkmingiau organizuoti bandomąjį modelį, projekto vykdytojams ir konsultantams gruodžio 12-13 dienomis buvo organizuoti mokymai. Mokymų tikslas buvo pristatyti metodologiją, padėsiančią pagerinti profesinio rengimo ir mokymo studentų mobilumą. Mokymuose dalyvavo ir savo patirtimi keitėsi trys projektai – neseniai pasibaigęs „Baltijos mokymo programa“ BTP (http://www.baltictrainingprogramme.eu/) bei du dabar vykstantys - „Nordpraktik“ http://www.nordpraktik.eu/eng) ir „Pietų Baltijos mokymo programa“ SBTP (http://www.sbtp.eu/).

Mokymų metu Baltijos mokymo programos BTP vykdytojai pristatė jų išbandytą integruotą mokymosi modelį, vadinamą The Hansa VET journeyman travel (Hansa profesinio mokymo ir ugdymo kvalifikuoto specialisto kelionė). Šis modelis susideda iš trijų svarbiausių elementų – studentų Mokymo, studento ir studentą priimančios įmonės lūkesčių Suderinimo ir Projekto koučingo. Visi šie elementai atsiras ir mūsų projekto „Pietų Baltijos mokymo programa“ bandomuosiuose modeliuose.

Naujo Europos bendradarbiavimo plano „Švietimas ir Mokymas 2020“ (ET2020) 1 strateginis prioritetas „Paversti mokymąsi visą gyvenimą ir mobilumą realybe“ siūlo, kad mobilumas į užsienio šalis taptų verčiau taisykle, nei išimtimi. Profesinis mobilumas bendroje rinkoje yra neišvengiamas dėl politinės ir ekonominės integracijos. Todėl švietimo ir profesinio ugdymo įstaigos turi kuo geriau suvokti didelį paveikslą ir derinti savo programas prie bendros ES švietimo rinkos.

Rietavo verslo informacijos centro informacija

Ankstesnės naujienos

2012-12-07 / RTVIC pranešimai Socialinės ekonomikos tema naujame RVIC projekte
Leonardo da Vinči programos partnerystės projekto „SOCIALINĖS EKONOMIKOS ĮGŪDŽIŲ INTEGRAVIMAS Į PROFESINĮ MOKYMĄ“ (Nr. LLP-LdV-PRT-2012-LT-0319) partneriai iš Kroatijos, Turkijos, Lenkijos ir Lietuvos, susirinkę Liubline 2012 m. lapkričio 21-24 dienomis tarėsi kaip praktiškai įdiegti socialinės ekonomikos dalyką į profesinio mokymo mokyklų programas.
Plačiau