Naujienos / Verslo informacija

Inovacijoms versle diegti - 1 milijonas litų

Šiais metais pagal inovacinių čekių schemą labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių, siekiančių diegti inovacijas, moksliniams tyrimams bus skirta paramos už 1 mln. litų. Ūkio ministras Dainius Kreivys įsakymu patvirtino inovacinių čekių schemą.

Inovacinis čekis – tai nustatyto dydžio tikslinės paskirties mokėjimo dokumentas, skirtas paslaugoms iš mokslo ir studijų institucijų įsigyti.

Paramos inovaciniais čekiais esmė – „greiti pinigai verslui“, t. y. greitai gaunama parama, pavyzdžiui, moksliniams tyrimams ir technologinei plėtrai.

„Inovacinių čekių parama siekiame paskatinti įmones naudotis mokslo pasiekimais ir naujausiais tyrimais, o mokslo įstaigas labiau orientuoti savo veiklą į verslo poreikius ir komercializuoti tyrimus“, – sakė ūkio viceministras Mindaugas Petrauskas.

Teikiant Inovacinius čekius valstybinių mokslo ir studijų institucijų teikiamoms paslaugoms įsigyti, siekiama šių tikslų:

  1. Padidinti  labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių, vykdančių inovacinę veiklą, panaudojant mokslinių tyrimų rezultatus, skaičių;
  2. Užtikrinti labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių ir valstybinių mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimą;
  3. Pagreitinti žinių tarp mokslo ir verslo perdavimą ir inovatyvių idėjų bei mokslinių tyrimų rezultatų komercializavimą;

Finansavimas vienai labai mažai, mažai ir vidutinei įmonei – tai inovacinis čekis, kurio vertė yra 10 000 litų, kai de minimis* pagalbos dydis 100 proc. arba 20 000 litų, kai de minimis pagalbos dydis 75 proc., o likusią de minimis* pagalbos dalį įmonė dengia savo lėšomis. Viena įmonė per metus galės gauti vieną čekį.

Per inovacinius čekius teikiama parama bus skiriama technologinę plėtrą skatinantiems moksliniams tyrimams, techninėms galimybių studijoms bei paslaugoms, susijusioms su pramoninės nuosavybės dokumentų rengimu, įsigyti šiose veiklose:

  1. Moksliniai tyrimai (pramoniniai tyrimai arba taikomieji tyrimai) – suplanuoti tyrinėjimai, kuriais siekiama įgyti naujų žinių ir įgūdžių, naudotinų kuriant naujus produktus, procesus ar paslaugas arba ryškiai patobulinant esamus produktus, procesus ar paslaugas (taikomųjų tyrimų etapo produktas yra dokumentas, kuriame aprašomos konkrečiam produktui, technologijai ar paslaugai sukurti reikalingos žinios. Taip pat tyrimai, susiję su lytinių liaukų (gonadų) vėžio gydymu;
  2. Technologinė plėtra (eksperimentinė plėtra arba bandomieji, konstravimo ir technologiniai darbai) – mokslinių, technologinių, verslo ir kitų žinių bei įgūdžių įgijimas, kombinavimas, formavimas ir taikymas naujų, patobulintų ar pagerintų produktų, procesų arba paslaugų realizavimo planams, išdėstymo (technologinėms) schemoms ar modeliams sukurti. Technologinė plėtra apima kuriamų ar tobulinamų produktų, procesų ir paslaugų projektinių dokumentų (eskizų, brėžinių, planų ir panašiai), taip pat jų prototipų, „beta“ versijų ir bandomųjų pavyzdžių sukūrimą;
  3. Pramoninės nuosavybės objektų paraiškų ir kitų su pramoninės nuosavybės objektų registravimu susijusių dokumentų rengimas;
  4. Techninės galimybių studijos – tiriamieji analitiniai darbai, kuriais siekiama įvertinti planuojamo įgyvendinti mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros projekto technologinį, ekonominį ir komercinį gyvybingumą.

Inovaciniai čekiai - tai nustatyto dydžio tikslinės paskirties mokėjimo dokumentai, nustatyta tvarka teikiami SVV subjektams ir skirti valstybinių mokslo ir studijų institucijų teikiamoms paslaugoms įsigyti.

Įmonė, gavusi inovacinį čekį, turės parengti glaustą techninę specifikaciją ir kreiptis į sudarytame sąraše esančią ir jos poreikius galinčią patenkinti mokslo ir studijų instituciją. Ministro įsakymu patvirtintą sąrašą sudaro apie 20 valstybinių mokslo tyrimų institutų, universitetų, panorusių dalyvauti inovacinių čekių įgyvendinimo projekte.

Šiuo metu rengiamas tvarkos aprašas inovaciniam čekiui gauti. Tikimasi, kad parama inovaciniais čekiais verslas jau galės pradėti naudotis šių metų vasarą.

Pagal pažangią inovacinių čekių schemą parama pirmą kartą buvo suteikta Olandijoje. Šiuo metu parama inovaciniais čekiais teikiama Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Suomijoje, Čekijoje ir kitose Europos šalyse. Vieno inovacinio čekio vertė Europos šalyse siekia nuo 8 tūkst. litų iki 24 tūkst. litų.

*Vadovaujantis Komisijos reglamento Nr. 1998/2006, 2 straipsnio nuostatomis, bendra de minimis pagalbos, suteiktos vienai įmonei per einamuosius ir du fiskalinius metus, suma turi neviršyti 690 560 Lt. Bendra de minimis pagalbos, suteiktos vienai kelių transporto sektoriaus įmonei per bet kuriuos trejus fiskalinius metus, suma turi neviršyti 345 280 Lt. Šios ribos taikomos nepriklausomai nuo de minimis pagalbos formos arba siekiamų tikslų ir neatsižvelgiant į tai, ar valstybės narės skirta pagalba yra visa arba iš dalies finansuojama Bendrijos kilmės ištekliais.

Asta Šukienė Lietuvos inovacijų centro konsultantė pagal http://www.ukmin.lt/

Ankstesnės naujienos