Naujienos / RTVIC pranešimai

Patirtis Rietave

Turbūt rietaviškiai pastebėjo, kad šių metų sausio-vasario mėnesiais tris savaites jų miestelyje viešėjo keturi anksčiau nematyti vaikinai. Daugelis galėjo pagalvoti, kad tai nauji Žemaitijos kolegijos studentai. Taip, jie gyveno ten, tačiau vaikinai buvo atvykę pagal Pietų Baltijos bendradarbiavimo per sieną programos projektą.

Nuo 2012 metų gegužės mėn. Viešoji įstaiga Rietavo verslo informacijos centras ir Žemaitijos kolegija dalyvauja partneriais projekte “Pietų Baltijos mokymo programa”.  Šio projekto tikslas - stiprinti profesinio mokymo ir ugdymo organizacijų, profesinio mokymo ir ugdymo studentų, verslo sektoriaus tarptautinį bendradarbiavimą tam, kad papildyti darbo rinką įgudusiais jaunais žmonėmis ir užtikrinti jų mobilumą Pietų Baltijos regione. Projekte dalyvauja penkios Europos Sąjungos šalys: Švedija, Vokietija, Lietuva, Lenkija ir Danija. Motyvuoti, kūrybingi, turintys verslo idėjų 72 studentai iš projekto partnerių šalių dalyvaus keturiuose bandomuosiuose modeliuose, kurių metu gaus ne tik teorinių žinių, bet ir turės galimybę atlikti praktiką ne savo šalies įmonėje. Be to, studentai, gyvendami svečiojoje šalyje, susipažins su tos šalies kultūra, istorija ir žmonėmis.

Po pirmojo bandomojo modelio mokymų savaitės, kuri vyko 2013 sausio 14-18 dienomis Rostoko mieste, Vokietijoje, į Rietavą atvyko po du studentus iš Vokietijos ir Švedijos. Džiugu, kad UAB Reval MBG, Vičiūnai Group Plungės filialas ir Rietavo savivaldybės administracija geranoriškai sutiko dalyvauti projekte “Pietų Baltijos mokymo programa” ir priimti praktikai užsienio studentus bei paskirti po darbuotoją - studento globėją.

Du studentai iš Vokietijos, Styrmir Sölvi Köster ir Marius Uminski, kurie antrus metus mokosi staliaus profesijos, atliko praktiką baldų gamybos įmonėje UAB Reval MBG. Studentų globėjas Valdemaras Želkauskas apgailestavo, kad iki atvykstant praktikantams, nebuvo iki galo aišku, ko konkrečiai studentai tikėjosi iš šios praktikos, ką jie moka ir gali, nes tai būtų padėję dar labiau išpildyti studentų lūkesčius ir norus. Tačiau studentai liko sužavėti čia gaminamų baldų išskirtinumu ir originalumu. Studentai pasakojo, kad jie Vokietijos praktiką atlieka baldų įmonėje, kuri gamina standartinius baldus, tačiau savo namuose jie norėtų turėti UAB Reval MBG baldus. Vaikinai labai džiaugėsi, kad Rietave susipažino su medienos paviršiaus sendinimo technologija ir ją išmoko. Tai buvo jiems nauja patirtis, kurią tikisi pritaikyti Vokietijoje. Taip pat studentai stebėjosi, kad įmonėje visi darbuotojai buvo labai draugiški, kad vadovai maloniai bendrauja su eiliniais darbuotojais ir ypatingą dėmesį skyrė jiems, atvykusiems studentams: važiavo kartu slidinėti, parodė Palangą, gavo atminimo dovanų. Vaikinai tikisi ir ateityje bendradarbiauti ir bendrauti su UAB Reval MBG bei planuoja kartu su draugais per vasaros atostogas atvykti į Rietavą.

Būsimas informacinių technologijų specialistas Mahmoud Moulla iš EC Ubilding mokyklos (http://www.ecutbildning.se) iš Švedijos turėjo galimybę padirbėti Rietavo savivaldybės administracijoje. Labiausiai praktiką atliekantį studentą nustebino tai, kad tą patį darbą Švedijoje dirbtų keturi žmonės, kai čia, administracijoje, dirba tik vienas IT specialistas. Kadangi Mahmoud turėjo daugiau laisvo laiko, jis dažnai lankėsi Rietavo verslo informacijos centre, kur kartu su Centro direktore Laima Dockevičiene ir SBTP projekto koučere Rasa Baliulevičiene planavo naują jaunimo projektą. Mahmoud keturis kartus susitiko su Rietavo savivaldybės jaunuoliais ir visi kartu aiškinosi, kaip jaunimas galėtų efektyviai skleisti gerą patrauklią žinią apie Rietavą. Jaunuolis labai džiaugėsi neribotomis galimybėmis Lietuvoje, geru interneto ryšiu, draugišku jaunimu, todėl jis prasitarė, kad baigęs studijas norėtų dirbti Lietuvoje. Vaikinui nėra svarbu, kad Lietuvoje atlyginimai yra daug mažesni nei Švedijoje, Lietuvoje jis pamatė daug galimybių, o jo svajonė yra daryti kažką naują ir naudingą žmonėms

Kitas Švedijos studentas Hassan Gilani iš Hyper Island mokyklos (http://www.hyperisland.com) svajoja ateityje turėti savo projektavimo įmonę, todėl dabar mokosi lyderiavimo ir vadovavimo subtilybių. Jis praktiką atliko Vičiūnai Group Plungės filiale. Kartu su juo turėjo atvykti ir jo bendramokslė Jennie Persson, tačiau mokymų savaitės metu ji susirgo ir prie Hassan prisijungė vėliau, nuotoliniu būdu, iš Švedijos. Studentai atliko tyrimą apie Vičiūnai Group įmonės veiklos plėtros Švedijoje perspektyvas ir galimybes: bendradarbiaujant kartu su įmonės Marketingo skyriumi ir Švedijos rinkos vadybininke tyrė naujo produkto – koldūnų su įvairiais įdarais – įvedimo į Švedijos rinką galimybes. Įmonėje paskirtos studentų globėjos Loretos Stonkienės teigimu, tyrimo rezultatai sudomino įmonės specialistus ir vadovus, todėl manoma, kad jie bus naudingi tolimesnei įmonės gaminamų produktų plėtrai Švedijoje. Jaunuoliai liko patenkintas, kad jų darbas buvo įvertintas ir sulaukė pagyrimų už organizuotumą, konkretumą ir kompetenciją. Hassan sakė, kad jam buvo įdomu dirbti Vičiūnai Group Plungės filiale, todėl yra pasiruošęs bendradarbiauti ir bendrauti su šia įmone ateityje.

Visi studentai pasakojo, kad laisvą laiką leisdavo Rietavo atvirame jaunimo centre, žaisdavo krepšinį Žemaitijos kolegijoje. Netgi turėdami galimybę aplankyti Vilnių, jie verčiau nusprendė likti Rietave ir pralesti paskutines savo viešnagės dienas su naujais draugais. O vėliau visi planuoja atvykti į Rietavą savanorystei, kad galėtų dar geriau pažinti lietuvius ir šią šalį, arba bent jau atvažiuoti atostogų metu.

Visi atvykusieji studentai tvirtino, kad jiems laikas Lietuvoje tikrai neprailgo. Ir nors nė vienas anksčiau nebuvo buvęs Lietuvoje ir važiavo į šią šalį nieko apie ją nežinodami, bet, jų teigimu, grįžo iš Lietuvos tikrai su gerais, gražiais ir šiltais prisiminimais. Vaikinai buvo nustebinti čia gyvenančių žmonių nuoširdumu. Jie pasakojo, kad Žemaitijos kolegijos bendrabutyje gyventi buvo smagu: čia gyvenantys lietuviai ir užsieniečiai studentai buvo labai draugiški, kviesdavosi į svečius, mielai ir maloniai bendravo. Rietavo atviras jaunimo centras buvo ta vieta, į kurią jie irgi galėdavo nueiti kada tik panorėję, o centro direktorė Virginija Šlepavičiūtė juos visada pasitikdavo su šypsena. Studentai stebėjosi, kad Rietavo savivaldybės meras Antanas Černeckis, pamatęs juos einančius gatve, sustodavo ir pasisveikindavo. Jie negalėjo atsidžiaugti Rietavo verslo informacijos centro darbuotojų gerumu ir vaišingumu, nes, jų nuomone, Vokietijoje arba Švedijoje tikrai niekas nesiūlytų arbatos kiekvienąkart užėjus, ir dar po kelis kartus. Vaikinai sakė, kad jie jautėsi kaip namuose, o Rietavo verslo informacijos centro direktorė Laima Dockevičienė ir kitos Centro darbuotojos, Žemaitijos kolegijos Tarptautinių ryšių ir rinkodaros skyriaus vedėja Daiva Jackūnienė buvo jiems ne tik kaip patarėjos, bet ir kaip mamos, ypač tada, kai lietuviškas gripas buvo juos savaitei paguldęs į lovas. Besirgdami visi sulaukė Žemaitijos kolegijos medicinos seselės Vidos Martinkienės dėmesio, kuriai yra labai dėkingi.

Bet kokia patirtis yra geriausia mokykla, kurioje žmogus sužino gyvenimiškas subtilybes. Smagu, kad jauni žmonės nesivaržo semtis patirties iš vyresniųjų, labiau patyrusių, ir tas žinias panaudoti savo veikloje. Pietų Baltijos bendradarbiavimo per sieną programos projektas “Pietų Baltijos mokymo programa” yra puiki priemonę aktyviam jaunimui per patyrimą įgyti pranašumą. Juk ir pasak J.V. Gėtės – „Patirtis – tai amžina gyvenimo mokykla“.

Daugiau informacijos apie projektą gali suteikti Viešosios įstaigos Rietavo verslo informacijos centro direktorė Laima Dockevičienė, tel. (8 448) 68 104, el. p. direktore@rietavovic.lt ir projekto komunikatorė Laima Simanauskienė, tel. (8 612) 95 431, el. p. simanauskiene.laima@gmail.com

Informaciją apie projektą „Pietų Baltijos mokymo programa“ (SBTP) rasite Rietavo verslo informacijos centro tinklalapyje www.rietavovic.lt (skyriuje „Projektai“), tinklalapiuose http://www.sbtp.eu/ ir http://www.facebook.com/SouthBalticTrainingProgramme

Laima Simanauskienė, SBTP projekto komunikatorė

Ankstesnės naujienos

2013-02-01 / RTVIC pranešimai Pirmasis tarptautinis Pietų Baltijos mokymo programos seminaras Rostoke 2013 m. vasario 12 d.
2013 metų vasario 12 dieną Pietų Baltijos mokymo programa (SBTP) kviečia profesinio mokymo įstaigų, verslo įmonių, kitų susijusių organizacijų atstovus į pirmąjį tarptautinį seminarą / pasitarimą profesinio ugdymo tema, kurio metu bus diskutuojama apie tai, kaip kartu dirbti Pietų Baltijos regione tam, kad įgyti platesnį tarptautinį požiūrį.
Plačiau
2013-01-12 / RTVIC pranešimai "Pietų Baltijos mokymo programos" pirmasis bandomasis modelis
2013 sausio 14 – vasario 13 dienomis Rostoke, Vokietijoje bus įgyvendinamas pirmasis projekto SBTP (Pietų Baltijos Mokymo programa) Bandomasis Modelis (TM1), kai profesinio mokymo studentai vieną savaitę mokysis apie tarptautinės darbo rinkos ypatumus ir po to ugdys savo įgūdžius atlikdami 3-jų savaičių praktiką trijose Pietų Baltijos regino šlayse – Lietuvoje, Švedijoje, Vokietijoje. Po praktikos studentai susirinks Rostoke ir, įvertinę savo pasiektus rezultatus, pristatys juos vasario 12 d. vyksiančiame seminare.
Plačiau
2013-01-03 / RTVIC pranešimai Reportažas apie konferenciją-forumą "Kaimo bendruomenių pažanga"
2012 metų lapkričio 8 d. Rietave vyko konferencija-forumas „Kaimo bendruomenių pažanga“, subūrusi potencialius vietos projektų vykdytojus, kaimo bendruomenes ir kitas susijusias organizacijas tam, kad vietos projektų vykdytojams suteikti kuo daugiau įvairiapusės informacijos susijusios su kaimo plėtros galimybėmis ir paskatinti juos generuoti naujas įdomias projektų idėjas, tinkamas jų vietovei ir bendruomenei.
Plačiau
2012-12-19 / RTVIC pranešimai Projekto "Pietų Baltijos mokymo programa" partnerių susirinkimas ir mokymai "Profesinio mokymo ir ugdymo mobilumo maksimizavimas bendros rinkos sąlygose" Stokholme 2012 m. Gruodžio 12-14 d.
Projekto „Pietų Baltijos mokymo programa“ tikslas stiprinti profesinio mokymo ir ugdymo organizacijų, profesinio mokymo ir ugdymo studentų, verslo sektoriaus tarptautinį bendradarbiavimą tam, kad papildyti darbo rinką įgudusiais jaunais žmonėmis ir užtikrinti jų mobilumą Pietų Baltijos regione.
Plačiau