Naujienos / RTVIC pranešimai

ES Baltijos jūros makroregiono strategija ir Rietavas

ES Baltijos jūros regiono strategija (ESBJRS) patvirtinta 2009 m. spalio 29-30 d. Europos Vadovų Taryboje. Tai pirmoji tokio pobūdžio ES makroregioninė strategija, kurioje dalyvauja aštuonios su Baltijos jūra besiribojančios valstybės narės - Lietuva, Latvija, Estija, Danija, Švedija, Suomija, Lenkija, Vokietija. Strategijos išorinis matmuo apima Rusiją, Baltarusiją, Norvegiją.

Baltijos jūros svarba ir regiono įtaka geopolitiniu aspektu ypač sustiprėjo po didžiosios 2004 m. ES plėtros. Praėjus penkeriems metams po ES plėtros, Baltijos jūros regionui kyla įvairių skubiai spręstinų problemų – vis labiau prastėjanti Baltijos jūros būklė, nepakankamai išvystyta transporto ir energetinių jungčių infrastruktūra, ekonominių ryšių ir prekybos kliūtys, neišnaudotas bendradarbiavimo potencialas mokslinių tyrimų ir inovacijų, žinių visuomenės kūrimo srityje ir pan. Tikimasi, kad Strategija leis bendrai spręsti visam regionui aktualius klausimus, efektyviau panaudoti ES fondų lėšas, geriau koordinuoti valstybių pozicijas ir maksimaliai išnaudoti Baltijos jūros regiono, kuriame gyvena maždaug ketvirtadalis visų ES gyventojų, vystymosi potencialą. Tikimasi, kad bendri regiono projektai ne tik padės sumažinti fizinius atstumus tarp žmonių, bet skatins kūrybingumą, idėjų mobilumą, bendrą regioninį tapatumą. (remiantis Lietuvos visuomenės informavimo apie ES Baltijos jūros regiono strategiją planu)

Strategijos veiksmų planas šiuo metu apima 15 prioritetinių sričių ir apie 80 pavyzdinių („flagship“) projektų. Apie vieną prioritetų – „Švietimas“, buvo kalbama ES Baltijos jūros regiono strategijos (ESBJRS) prioritetinės švietimo srities pristatyme, kuris vyko 2013 m. balandžio 29 d. Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijoje. Pristatymo tikslas - supažindinti švietimo bei jaunimo užimtumo srityse dirbančias Lietuvos institucijas bei organizacijas su vykdomais ir planuojamais projektais ir galimybėmis dalyvauti šių projektų veikloje.

Pristatyme dalyvavo ir Rietavo verslo informacijos centro direktorė Laima Dockevičienė, pristačiusi vieną iš pavyzdinių (“flagship”) projektų “Pietų Baltijos mokymo programa”, kuris kartu su kitais 4 projektais formuoja klasterį ir sprendžia profesinio mokymo ir verslo įmonių internacionalizacijos klausimus Baltijos jūros regione. Rietavo verslo informacijos centras yra partneris šiame projekte.

O balandžio 18-19 dienomis Ščecine, Lenkijoje Rietavo verslo informacijos centro direktorė Laima DOckevičienė ir projektų administratorė Rasa Baliulevičienė dalyvavo apvalaus stalo darbinėje konferencijoje, kurioje susirinkę partneriai iš Švedijos, Latvijos, Estijos, Vokietijos ir Lietuvos svarstė ir formulavo naują pavyzdinį (flagship) projektą “Baltijos jūros regiono partnerystės platforma lyčių lygybei ir ekonominiam augimui” (“The Baltic Sea Region Partnership Platform for Gender& Economic Growth”). Šiuo metu projektas toliau formuluojamas, parengtas darbinių susitikimų grafikas, tarp susitikimų partneriai sutarė bendrauti internetu ir tokiu būdu teikti savo pastabas ir nuomonę apie būsimą projektą.

Prieš tai minėtos RVIC atstovės dalyvavo Pietų Baltijos programos projekto “Going Abroad” sklaidos konferencijoje, kur pristatė Lietuvos sėkmės komandų veiklą ir rezultatus.

Rietavo vardas puikiai garsinamas ir vis dažniau minimas tarptautinėje erdvėje ir ypač Baltijos jūros regiono kontekste.

Rietavo verslo informacijos centro informacija

Ankstesnės naujienos